MANASTIR OSTROG

Manastir Ostrog

Manastir Ostrog je manastir Srpske pravoslavne crkve smješten uz skoro vertikalnu liticu, visoko na planini Ostroška greda u Crnoj Gori. Posvećena je sv. Vasiliju Ostroskom. Manastir Ostrog sastoji se od gornjeg i donjeg manastira. Nalazi se na području Bjelopavlića, pripada opštini Danilovgrad i nalazi se u vertikalnoj steni, koja pruža pogled na ravnicu Bjelopavlića. Osnovao ga je Hercegovački mitropolit Vasilii u 17.veku, koji je tamo sahranjen, a kasnije i kanonizovan. On je čudesni radnik Saints.Njegovo telo počiva u svom životu u pećinskoj crkvi.Manastir Ostrog spada među najposećenije u jugoistočnoj Evropi. Ona dolazi od vernika svih religija iz celog sveta.

Izgradnja

Manastir Ostrog je sagrađen na mestu najdužih pećinskih koliba u kojima se uzdigao sv. Janijus iz Onogost, koji je već izgradio pećinsku crkvu Presvete Bogorodice na ostrvu Ostrog, a zatim i bez ikakvog manastirskog imanja. Dolaskom sv. Vasilija koji je posetio mesta pogodna za život maćeha i tražila svoje novo metropolitsko mjesto, izabrao je ova teška pristupačna kućišta za izgradnju budućeg manastira

Gornji manastir

Gornji samostan [uredi - uredi] Istorijska pećina praistorijskog Isaije Onogoski izgrađena je u crkvi Sv. Križa, au međuvremenu je obnovljena i stara pećinska crkva Prezentacije Presvete Bogorodice. Crkva Sv. Križa nalazi se na gornjem samostanskom nivou i oslikava majstor Radul, prilagođavajući freske u prirodni oblik stijena. Oko crkve su oblozi i zajedno čine objekt skladno ujedinjen s prirodnim ambijentom.

Donji manastir

Briga se ne samo o molitvama i bogosluženjima bratstva, sv. Vasilija se pobrinula za hranu i izvore prihoda za stanovnike manastira, otkupi zemljište od seljaka i gdje je episkop okupio mladog osloboditelja. Tako je jezgro Donjeg manastira stvoren velikim kompleksom manastirskih naselja sastavljenih od šuma i obradivog zemljišta. [4] Crkva Svete Trojice, koja se nalazi u centru Donjeg manastirskog kompleksa, zadužbava je osnivača austrijskog arhimandrita Josifa Pavičevića iz 1824. godine, izgrađenog uz pomoć župnika Bjelopavlića i Pjesivače, blagoslovom tadašnjeg Mitropolita Crne Gore Petra Prv Petrovića Njegoša, poznatiji pod nazivom Sveti Petar Cetinjski . Sam manastir je obnovljen 1923-1926. godine, poslije požara, kojeg su bile pošteđene pećinske crkvice. One predstavljaju glavnu spomeničku vrijednost. Godine 2000.iguman manastira otac Lazar izgradio je Ostroški skit Jovan Do u blizini Nikšića, gdje se redovnici manstira Ostrog povlače po izvršenju manastirskih poslušanja. U ovom skitu se u miru, bez hodočasnika i turista, obavlja aktivan liturgijski život, praćen molitvenim Tihovanje i poslušanjem vezanim za vještine duboreza i ikonopisa. [5] Na zaravni iznad Donjeg manastira 2004. godine podignuta i Crkva Svetog mučenika Stanka u kojoj su prenijete njegove netruležne ruke iz Ostroški crkvice Časnoga Krsta. Mučenik Stanko (Aleksić) je bio čoban koga su Turci mučili i ubili jer im nije pokazao put kojim su pobjegli njihovi protivnici. Nakon otkopavanja njegovog groba ruke Svetog mučenika Stanka su bile očuvane. Tijekom 2013.i 2014. godine u porti Gornjeg manastira urađene su brojne građevinske intervencije koje su cijelom kompleksu manastira dale novi sjaj. Na ulazu u portu napravljena je trodjelna kapija, a čitavo dvorište je popločano obrađenim kamenim pločama koje su u pojedinim djelovima u vidu mozaika. Na prostoru i Gornjeg i Donjeg manastira na različitim pozicijama urađeni su brojni mozaici s likovima svetitelja. [6] Urađeno je i popločavanje stepenica staze koja vodi do dvije crkve gornjeg manastira.

Galerija